Bli kjent med Atlanterhavsparken - og de som bor her.

Atlanterhavsparken - det Norske Akvariet, er plassert ytterst mot havet i fiskerihovedstaden Ålesund.
De vakre omgivelsene og de naturlige bergene er en del av miljøet og interiøret. I store landskapstanker kan du studere ulike biotoper med ulike fisker, alger og sjødyr.
I tillegg er det en mengde mindre tanker som viser frem spesielle arter og biotoper.
Den 15. juni 2018 fylte Akvariet 20 år. I den anledning åpnet vi vår første nasjonale utstilling; Norges Krepsdyr og dermed doblet vi akvariekapasiteten vår i antall tanker og Kongekrabben fikk hedersplassen. 
I de største tankene finner vi sjøliv som kan oppleves på forskjellige steder og på forskjellige dybder langs kysten vår. En spektakulær sildestim svømmer synkront mellom pigghåer og andre store fisker. Breiflabben ligger på sandbunnen hvor leppefisk som berggylte og blåstål svømmer.
Havålene bukter seg og svømmer i steinuren i en mystisk og mørk tank. Blant holmer og skjær svømmer skater og flyndrefisker blant makrell og småfisker. Her kan man også gå rundt bassenget og observere hummer, krabber, sjøanemoner og kråkeboller fra oversiden og undersiden.
Alt vannet i de ulike akvariene blir pumpet rett inn fra havet, og er derfor naturlig sjøvann. Dette gjør at sikt og farge i vannet vil variere med været og årstiden. Om sommeren vil du se at algene som vokser naturlig i tankene, er frodigere enn om vinteren.
Vi gjør vårt beste for at ditt besøk vil være en best mulig autentisk opplevelse, der du kan observere og lære om livet i havet, slik naturen er.
I den største tanken Atlanterhavstanken - som er en av de største saltvannstankene i Europa, finner vi de store kaldtvannsfiskene i vårt havområde. Noen arter lever i tette stimer, mens andre arter holder sammen  bare i perioder i forbindelse med gyting - og næringsvandringer. Akvarietanken som er 36 meter lang og 17 meter bred. inneholder 4 million liter ufiltrert sjøvann. Her har vi foringsshow hver dag hele året. Da blir fiskene håndmatet av dykkeren vår.
Tykkelsen på akrylglasset er 26,5 cm. Og glasset veier 30 tonn. Vanninntaket ligger ca. 800 meter utenfor Tueneset på 45 meters dyp.
Utendørs finner du selbukta, Europas største anlegg for sel. Der bor elleve seler av arten Stenkobbe, godt integrert i den eksisterende naturen. De fire siste ble født i selbukta sommeren 2018 og har allerede sjarmert både ansatte og gjester. Den førstefødte, som vi kaller "junior" ble frastøtt av moren sin rett etter fødselen og ble dermed adoptert av akvarist Einar. Noe som er lett å se når de møtes, der er en egen kontakt som er fin å få med seg under matingen som er hver dag klokken 15.00.
Vinteren 2017 åpnet vi "Oterøya". Her bor Nusse, Muffe og Pia, tre små morløse oterunger. Vi måtte ha de på hybel i kjelleren mens vi bygde de et nytt hjem da de kom fra Nord Norge ( Finnmark og Troms). De var alle tre funnet forlatt i naturen og hadde ikke mulighet til å klare seg. De ble funnet av private og tatt hjem til de, men etter hvert som de vokste seg til så ble det vanskelig å fortsatt ta vare på de. Vi fikk derfor kort tid på å bestemme om det var mulig å få til noe og hvor raskt vi kunne klare det. Vi brukte vintermånedene godt og den 1. februar var vi klar – og det med en hel øy, og da var navnet Oterøya veldig naturlig å velge. Her har de kjempegod plass, egen fyrlykt som de kan søke ly i og også et undervannsobservatorium der vi kommer tett på hverandre.
Oterne er kjempesosiale med masse lyd og elsker å få besøk. 
I tillegg har vi pingvinanlegget der Humboltpingvinene bor. Naturligvis så hører ikke pingviner naturlig hjemme i vårt område av verden, men Humboldt pingvinen er en av de mest truede av de 17 pingvinartene som finnes. Humboldt pingvinen er på IUCN's (The World Conservation Union) røde liste av truede dyrearter og er kategorisert som sårbar (2005). Atlanterhavsparken huser disse pingvinene som en del av EEP, som er et europeisk avlsprogram for utrydningstruede arter innenfor EAZA (Europeisk sammenslutning av zoologiske hager og akvarier. Avlsprosjektet har vært en suksess. I 2014 eksporterte Atlanterhavsparken 5 pingviner til en dyrehave i Frankrike. Nærmest årlig får pingvinene kyllinger. Hver dag har vi mating av både selene, oterne og pingvinene. Se aktivitetsprogrammet.

 

Vi ønsker deg et lærerikt og inspirerende opphold hos oss!